ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Učešće Centra na svečanoj akademiji povodom Dana Vojne akademije
20.03.2023.

Učešće Centra na svečanoj akademiji povodom Dana Vojne akademije

Učešće Centra na svečanoj akademiji povodom Dana Vojne akademije

18. marta 2023. godine, na poziv Vojne akademije, direktor Centra za razminiranje, g. Bojan Glamočlija, prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom Dana Vojne akademije, koja je održana u kasarni „General Jovan Mišković“.

Dan Vojne akademije je vojni praznik koji se proslavlja 18. marta, u spomen na osnivanje Artiljerijske škole 1850. godine.

Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, državni sekretar Ministarstva prosvete prof. dr Ivica Radović, predstavnici organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, akademske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, pripadnici Vojne akademije, Vojne gimnazije i Srednje stručne škole „1300 kaplara“.

Učešće Centra na svečanoj akademiji povodom Dana Vojne akademije

Prisutnima se obratio načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević i svim pripadnicima Vojne akademije i oficirima Vojske Srbije čestitao Dan Vojne akademije, a gostima zahvalio što su bili podrška u radu i što su svojim prisustvom ukazali čast Vojnoj akademiji.

Svečanost je bila prilika da se uruče prigodna priznanja i nagrade najboljoj katedri, najboljem nastavniku, naučnom radniku, saradniku i nastavniku veština u Vojnoj akademiji, nastavnicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, kadetima i učenicima.

Učešće Centra na svečanoj akademiji povodom Dana Vojne akademije

Kulturno-umetnički program svečane akademije bio je posvećen 173. godišnjici Vojne akademije i 110. godišnjici od završetka Balkanskih ratova. Kadeti Vojne akademije i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ izveli su scene iz „Memoara“ generala Svetomira Đukića i rasprave „O preuređenju Vojne akademije“ pukovnika Jovana Petrovića, kao i stihove Vladislava Petkovića Disa i melodije vojničkih pesama.