ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Учешће Центра на свечаној академији поводом Дана Војне академије
20.03.2023.

Учешће Центра на свечаној академији поводом Дана Војне академије

Учешће Центра на свечаној академији поводом Дана Војне академије

18. марта 2023. године, на позив Војне академије, директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија, присуствовао је Свечаној академији поводом Дана Војне академије, која је одржана у касарни „Генерал Јован Мишковић“.

Дан Војне академије је војни празник који се прославља 18. марта, у спомен на оснивање Артиљеријске школе 1850. године.

Свечаности су присуствовали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, државни секретар Министарства просвете проф. др Ивица Радовић, представници организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, академске заједнице, Српске православне цркве, припадници Војне академије, Војне гимназије и Средње стручне школе „1300 каплара“.

Учешће Центра на свечаној академији поводом Дана Војне академије

Присутнима се обратио начелник Војне академије пуковник Благојевић и свим припадницима Војне академије и официрима Војске Србије честитао Дан Војне академије, а гостима захвалио што су били подршка у раду и што су својим присуством указали част Војној академији.

Свечаност је била прилика да се уруче пригодна признања и награде најбољој катедри, најбољем наставнику, научном раднику, сараднику и наставнику вештина у Војној академији, наставницима Војне гимназије и Средње стручне војне школе, кадетима и ученицима.

Учешће Центра на свечаној академији поводом Дана Војне академије

Културно-уметнички програм свечане академије био је посвећен 173. годишњици Војне академије и 110. годишњици од завршетка Балканских ратова. Кадети Војне академије и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“ извели су сцене из „Мемоара“ генерала Светомира Ђукића и расправе „О преуређењу Војне академије“ пуковника Јована Петровића, као и стихове Владислава Петковића Диса и мелодије војничких песама.