ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Primopredaja vojnog kompleksa „Velika Moštanica“
30.07.2023.

Primopredaja vojnog kompleksa „Velika Moštanica“

Na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, dana 18. jula 2023. godine, Ministarstvo odbrane u svojstvu predavaoca i Centar za razminiranje Republike Srbije u svojstvu primaoca nepokretnosti, izvršili su primopredaju vojnog kompleksa „Velika Moštanica“, koji se nalazio u master planu Vojske Republike Srbije.

Vojni kompleks „Velika Moštanica“ nalazi se u Beogradu i čine ga 16 objekata na površini od 3 hektara. Predviđeno je da vojni kompleks sa nastavnim kabinetima i prostorijama, kao i poligonima u okviru kompleksa, između ostalog, bude korišćen za organizovanje i sprovođenje EOD obuka u skladu sa IMAS standardima. Takođe, postojeći objekti i poligoni u okviru kompleksa, daju mogućnost rada na razvoju i testiranju novih tehnologija i inovacija u protivminskom delovanju.

Primopredaju vojnog kompleksa „Velika Moštanica“

U skladu sa Sporazumom o saradnji između Centra za razminiranje i Ministarstva odbrane, predviđeno je da na obukama iz oblasti protivminskog delovanja, koje se budu održavale u okviru Vojnog kompleksa „Velika Moštanica“, određeni broj pripadnika bude iz Vojske Republike Srbije, čime se doprinosi jačanju kapaciteta i usavršavanju pripadnika naše Vojske.

Podsećamo, u okviru dosadašnje saradnje Centra za razminiranje sa Ministarstvom odbrane, realizacijom projekta „Jačanje kapaciteta Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava“, obučeno je 8 instruktora za sprovođenje obuka do nivoa EOD 2, iz Centra za razminiranje i Vojske Republike Srbije.

Kao korisnik vojnog kompleksa, Centar za razminiranje u saradnji sa relevantnim inistitucijama Republike Srbije, nastaviće sa unapređenjem aktivnosti protivminskog delovanja na teritoriji naše zemlje, sa ciljem potpunog uklanjanja mina i EOR, koji predstavljaju opasnost po bezbednost i životnu sredinu, edukacije stanovništva o opasnostima od mina i EOR, ali i unapređenja položaja i prava osoba nastradalih od EOR.

Centar za razminiranje koristi ovu priliku da zahvali Vladi Republike Srbije, Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Republike Srbije, na kontinuiranoj podržci i pomoći u prethodnim godinama, budući da se sveobuhvatnim protivminskim delovanjem, doprinosi, pre svega, stvaranju uslova za bezbedan život i razvoj, na teritoriji cele Srbije.