ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Примопредајa војног комплекса „Велика Моштаница“
30.07.2023.

Примопредајa војног комплекса „Велика Моштаница“

На основу Закључка Владе Републике Србије, дана 18. јула 2023. године, Министарство одбране у својству предаваоца и Центар за разминирање Републике Србије у својству примаоца непокретности, извршили су примопредају војног комплекса „Велика Моштаница“, који се налазио у мастер плану Војске Републике Србије.

Војни комплекс „Велика Моштаница“ налази се у Београду и чине га 16 објеката на површини од 3 хектара. Предвиђено је да војни комплекс са наставним кабинетима и просторијама, као и полигонима у оквиру комплекса, између осталог, буде коришћен за организовање и спровођење ЕОД обука у складу са ИМАС стандардима. Такође, постојећи објекти и полигони у оквиру комплекса, дају могућност рада на развоју и тестирању нових технологија и иновација у противминском деловању.

Примопредају војног комплекса „Велика Моштаница“

У складу са Споразумом о сарадњи између Центра за разминирање и Министарства одбране, предвиђено је да на обукама из области противминског деловања, које се буду одржавале у оквиру Војног комплекса „Велика Моштаница“, одређени број припадника буде из Војске Републике Србије, чиме се доприноси јачању капацитета и усавршавању припадника наше Војске.

Подсећамо, у оквиру досадашње сарадње Центра за разминирање са Министарством одбране, реализацијом пројекта „Јачање капацитета Републике Србије у области разминирања и уништавања неексплодираних убојних средстава“, обучено је 8 инструктора за спровођење обука до нивоа ЕОД 2, из Центра за разминирање и Војске Републике Србије.

Као корисник војног комплекса, Центар за разминирање у сарадњи са релевантним иниституцијама Републике Србије, наставиће са унапређењем активности противминског деловања на територији наше земље, са циљем потпуног уклањања мина и ЕОР, који представљају опасност по безбедност и животну средину, едукације становништва о опасностима од мина и ЕОР, али и унапређења положаја и права особа настрадалих од ЕОР.

Центар за разминирање користи ову прилику да захвали Влади Републике Србије, Министарству одбране и Генералштабу Војске Републике Србије, на континуираној подржци и помоћи у претходним годинама, будући да се свеобухватним противминским деловањем, доприноси, пре свега, стварању услова за безбедан живот и развој, на територији целе Србије.