ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Интерсесионални састанци држава страна Отавске конвенције
20.06.2023.

Интерсесионални састанци држава страна Отавске конвенције

19. јуна 2023. године, у Женеви, у седишту Светске метеоролошке организације, започели су интерсесионални (полугодишњи) састанци држава страна Конвенције о забрани противпешадијских мина (Отавска конвенција), који ће трајати до 21.јуна 2023. године.

Интерсесионални састанци држава страна Отавске конвенције

На састанцима, на којима учествују делегације из преко 100 држава, међународних организација, невладиних организација, биће представљени постигнути резултати, преостале обавезе и изазови који предстоје свакој од држава страна у постизању глобалног циља – свет без мина до 2025. године.

Интерсесионални састанци држава страна Отавске конвенције

Делегацију Републике Србије чине директор Центра за разминирање, Бојан Гламочлија, помоћник директора, Јелена Крстић и самостална саветница, Слађана Кошутић, као и представник Сталне Мисије Републике Србије при УН у Женеви, Андреј Стефановић.

Интерсесионални састанци држава страна Отавске конвенције

Предвиђено је да Република Србија поднесе Извештај о напретку у извршавању обавеза по члану 5. Конвенције, односно по питању разминирања мина у општини Бујановац и том приликом најави почетак реализације пројекта нетехничког извиђања површина загађених минама у овој општини, које су откривене након пожара и експлозија 2019. и 2021. године. Реализацијом овог пројекта, који ће пратити и упозоравање на опасности од мина у свим насељеним местима у овој општини, дефинисаће се површина загађена минама као предуслов за израду плана рада и спровођење пројеката разминирања на преосталим загађеним површинама.