ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.»
09.05.2023.

Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.»

Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.» Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.»

Центар за разминирање Републике Србије учествoвао је у раду 19. међународног симпозијума “Противминско деловање 2023.”, који се одржавао од 03. до 05. маја 2023. године, у Водицама, Република Хрватска, у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске и Хрватског Центра за разминирање - Центра за тестирање, развој и обуку.

На овом симпозијуму, који је окупио експерте из области противминског деловања, представнике донатора, међународних хуманитарних организација, центара за разминирање из југоисточне Европе, произвођача машина и опреме за разминирање, заштитне опреме за пиротехничаре – деминере и друге пратеће опреме и алата у вези са разминирањем, размењена су искуства и мишљења по следећим темaма:

Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.» Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.»

- Украјина – хитан одговор на ратна догађања / изазови и прилике;

- Експлозивни остаци рата и њихов утицај на безбедност инфраструктуре;

- Жртве мина;

- Нове технологије у противминском деловању;

- Противминско деловање у Азербејџану – изазови и прилике.

Директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија, одржао је презентацију под називом „Изазови и потребе у подводном разминирању са којима се сусреће Република Србија“. Презентацијом су представљени противминско деловање, као и изазови са којима се Србија сусреће током инфраструктурних пројеката у подручју загађеном ЕОР на рекама Дунав и Сава.

Учешће Центра на 19. међународном симпозијуму «Противминско деловање 2023.»

На маргинама Симпозијума одржан је и 30. састанак Савета за координацију противминског деловања у Југоисточној Европи (SEEMACC), на коме су представљени резулати сарадње Центра и Дирекције за заштиту и спасавање Републике Северне Македоније по питању пружања техничке помоћи и подршке нашег Центра овој Дирекцији, у виду ангажовања опреме и стручњака у циљу дубинског скенирања терена ради откривања авионских бомби заосталих из 2.светског рата у околини Скопља.