ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Учешће Центра на одржаном приказу способности Војске Србије “ГРАНИТ” 2023
25.04.2023.

Учешће Центра на одржаном приказу способности Војске Србије “ГРАНИТ” 2023

Учешће Центра на одржаном приказу способности Војске Србије “ГРАНИТ” 2023

22. априла 2023. године на позив Министарства одбране Републике Србије , директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија, присуствовао је одржаном приказу способности Војске Србије „ГРАНИТ 2023“.

Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“ одржан је на Војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници. Војска Србије приказала је нову опрему и вештине својих припадника, а учествовало је више од 5.000 војника са 2.300 средстава.

Овом догађају су присуствовали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Међу званицама су били и председник Владе Мађарске Виктор Орбан, председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровничски, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Учешће Центра на одржаном приказу способности Војске Србије “ГРАНИТ” 2023

Врховни командант Војске Србије је приказ способности оценио оценом „врло добро“ и свим припадницима Војске Србије честитао дан Војске Србије и истакао да се тај дан обележава у знак сећања на почетак Другог српског устанка, који је утемељио модерну српску државност у правом смислу те речи.

Учешће Центра на одржаном приказу способности Војске Србије “ГРАНИТ” 2023 Учешће Центра на одржаном приказу способности Војске Србије “ГРАНИТ” 2023

Посетиоци су били у прилици да виде најсавременије наоружање и војну опрему којом су опремљене јединице Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије. На стајанци батајничког војног аеродрома су за ову прилику изложени противваздухопловни системи и средства, радари, тенкови, борбена оклопна возила, артиљеријска оруђа и системи, беспилотне летелице, затим стрељачко наоружање, оптоелектронска средства, савремена заштитна, балистичка и камуфлажна опрема, као и опрема за специфичне задатке. Био је то по свом обиму и садржају досад највећи приказ наоружања и војне опреме у нашој земљи.