ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Ронилачки експерти из САД посетили Центар за разминирање и проширене пословне капацитете у Гроцкој
07.02.2023.

Ронилачки експерти из САД посетили Центар за разминирање и проширене пословне капацитете у Гроцкој

Ронилачки експерти из САД посетили Центар за разминирање и проширене пословне капацитете у Гроцкој Ронилачки експерти из САД посетили Центар за разминирање и проширене пословне капацитете у Гроцкој

07.02.2023. године, у просторијама Центра за разминирање, директор Центра г. Бојан Гламочлија, састао се са експертима из Сједињених Америчких Држава - Тонијем Гринвудом, ронилачким техничким специјалистом из Службе за управљање безбедношћу роњења и Филом Њузсумом, извршним директором Међународног удружења ронилачких извођача радова – ADCI, као и са Јованом Соколовић, шефом за иновације у компанији „SmartDives“ из УАЕ.

Овом састанку је претходила радионица „Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији“, одржана 03.02.2023. године, у организацији Привредне коморе Србије, као јединствена прилика на којој су се окупили сви актери у подводном разминирању у Републици Србији.

Ронилачки експерти из САД посетили Центар за разминирање и проширене пословне капацитете у Гроцкој

Током овог састанка, директор Центра упознао је госте са тренутном ситуацијом у вези са минама, касетном муницијом, авио бомбама и другим неексплодираним убојитим средствима, која се још увек налазе на територији Србије, како на копну, тако и под водом, као и са потребама и приоритетима наше земље у области хуманитарног разминирања и противминског деловања у целини.

На састанку су размотрени будући правци сарадње у области подводног разминирања у Републици Србији.

Такође, овом приликом гости су обишли проширене пословне капацитете Центра за разминирање, односно учионицу са полигоном и тереном за обуку деминера у Гроцкој, где је у претходном периоду одржано неколико међународних обука из области противминскoг деловања.