ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Радионица „Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији" одржана у Београду
06.02.2023.

Радионица „Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији" одржана у Београду

Радионица 'Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији' одржана у Београду Радионица 'Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији' одржана у Београду

3. фебруара 2023. године, у просторијама Привредне коморе Србије, у организацији Привредне коморе у сарадњи са Интернационалном асоцијацијом професионалних ронилаца (ADCI), одржана је радионица „Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији“.

Поред Центра за разминирање, на радионици су учествовали Речна флотила Војске Србије, Ронилачкe јединицe Жандармерије, Специјалнe антитерористичкe јединицe, који су представили свој рад из области претраге и спасавања на води и послова уклањања неексплодираних убојитих средстава.

Такође, међу учесницима су били и представници академске заједнице, као и представници сектора комерцијалног роњења, корисника услуга роњења, регулаторних институција, а са циљем размене различитих искустава и подизање свести за оснаживање и раст овог сектора.

Радионица 'Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији' одржана у Београду Радионица 'Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији' одржана у Београду

Учесници су имали прилику да се упознају са међународним стандардима и новим прописима у области роњења и подводних радова, светским достигнућима у области хидротехничких радова и развоју подводних роботизованих апарата, као и методологији и системима за роњење.

Специјални гости били су Тони Гринвуд, потпредседник Међународне асоцијације ронилаца у нафтној индустрији и ронилачки технички специјалиста из Службе за управљање безбедношћу роњења из Хјустона (САД), Фил Њузсум, извршни директор Међународног удружења ронилачких извођача радова – ADCI и Јована Соколовић, шеф за иновације у компанији „SmartDives“ из УАЕ.

Радионица 'Потенцијал за развој и унапређење сектора комерцијалног роњења у Србији' одржана у Београду

Директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија овом приликом представио је пројекте испитивања и уклањања експлозивних остатака рата у води и указао на интеракцију противминског деловања и инфраструктурног развоја у контексту актуелнe експанзијe грађевинарства и потребе за стварањем услова за безбедно извођење инфраструктурних пројеката, како на копну, тако и у води, који су предуслов за будуће инвестиције у Републици Србији.

Овај скуп је био јединствена прилика на којој су сви актери у подводном разминирању у Србији говорили о изазовима са којима се суочавају, потребама, као и решењима која примењују на терену.