ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Учешће Центра на семинару „Заштита права и спречавање дискриминације особа са инвалидитетом“
27.12.2023.

Учешће Центра на семинару „Заштита права и спречавање дискриминације особа са инвалидитетом“

22. децембра 2023. године, представници Центра за разминирање учествовали су на семинару „Заштита права и спречавање дискриминације особа са инвалидитетом“, који је организовала Национална академија за јавну управу, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији.

На семинару је било речи о појму и различитим концептима приступа особама са инвалидитетом, о дискриминацији и елементима дискриминације, као и о језику и терминологији који обезбеђују равноправност, међународним и националним стандардима. Говорило се о значају и начинима асертивне комуникације и дат је преглед законодавног оквира Републике Србије, релевантне праксе Повереника за заштиту равноправности и судске праксе у поступцима заштите од дискриминације особа са инвалидитетом.

Учешће Центра на семинару „Заштита права и спречавање дискриминације особа са инвалидитетом“

Република Србија је потписница Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и превоза противпешадијских мина и о њиховом уништавању (Отавска конвенција), којом је, између осталог, преузела обавезe које се тичу помоћи жртвама мина.

Центар за разминирање је посвећен реализацији активности у извођењу противминског деловања које имају за циљ унапређење положаја и права особа настрадалих од мина и експлозивних остатака рата (ЕОР).

У претходном периоду, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз финансијску подршку Републике Кореје обезбеђену преко ITF Установе за јачање безбедности људи, реализован је пројекат помоћи жртвама мина - рехабилитација и медицинско збрињавање. У плану је интензивирање започете сарадње и реализација нових пројеката помоћи жртвама мина у наредном периоду.