ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ "НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1" У ПОЖАРЕВЦУ
12.10.2023.

УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ "НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1" У ПОЖАРЕВЦУ

У среду, 11.октобра 2023.године, извођач радова NGO IN Demining (Пале, Република Српска, БиХ) уведен је у посао чишћења експлозивних остатака рата на локацији "Ново гробље – Могила 1", број 0243/21, град Пожаревац, према пројекту који је, на основу захтева ЈКП „Комуналне службе“, израдио Центар за разминирање Републике Србије, који прати реализацију и врши контролу квалитета над радовима.

УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ 'НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1' У ПОЖАРЕВЦУ

На самој локацији „Ново гробље - Могила 1“, која се налази североисточно на око 3 километара од града Пожаревца, приликом извршења сахрана и израде гробница и опсега, радници ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац, у више наврата проналазили су ЕОР или делове ЕОР-а, при чему је полиција обезбеђивала пронађена средства која су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП Србије уклонили и уништавали и поступали по сваком појединачном случајном проналаску.

УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ 'НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1' У ПОЖАРЕВЦУ УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ 'НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1' У ПОЖАРЕВЦУ

Локација је првобитно била у власништву Војске Србије до 2011. године када је прешла у власништво града Пожаревца и од раније је позната као „Барутана“.

УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ 'НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1' У ПОЖАРЕВЦУ

Реализацијом пројекта омогућиће се радницима ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац да безбедно врше сахране и израђују гробнице.

УВОЂЕЊЕ У ПОСАО НА ПРОЈЕКТУ 'НОВО ГРОБЉЕ - МОГИЛА 1' У ПОЖАРЕВЦУ

Након чишћења ове локације, отклониће се опасност коју ЕОР представља за људе и животну средину, допринеће се повећању безбедности становника и стварању могућности за безбедно коришћење земљишта и инфраструктурни развој.